Acidoza cronică
Când pH-ul sângelui se schimbă
Înțelegerea acidozei
Echilibrul acido-bazic se concentrează în special pe menținerea valorii pH-ului sângelui și a țesutului conjunctiv. Cu toate acestea, dacă propriile sisteme tampon ale organismului sunt supraîncărcate, iar intervalul normal de pH este depășit, sângele își pierde proprietățile normale de curgere, iar transportul de oxigen, nutrienți și produse de degradare este limitat. Termenul medical pentru o astfel de acidifiere excesivă a sângelui este „acidoză”.
Acidoza acută
Acidoza acută este o boală care pune viața în pericol, care trebuie tratată imediat cu măsuri de urgență pentru restabilirea imediată a pH-ului fiziologic al sângelui. În practică, acidoză acută este extrem de rară și este de obicei consecința bolilor organelor implicate semnificativ în reglarea echilibrului acido-bazic: rinichii și plămânii. Deoarece această formă de acidoză acută nu poate fi provocată de factori dietetici, nu o vom detalia aici.
Acidoza cronică sau latentă
Accentul nostru se pune pe acidoză cronică sau latentă. Termenul „latent” înseamnă „ascuns” și indică o afecțiune cronică, care nu se face simțită la început. Acidoza latentă sau cronică este mult mai frecvent observată în practică și se caracterizează printr-o schimbare minoră a pH-ului sanguin către aciditate în intervalul normal (pH 7,35 – pH 7,45). Capacitatea tampon a sângelui scade simultan. Acidoza cronică nu are simptome clinice specifice, ceea ce înseamnă că nu observăm la început modificări fizice.