Alfa și omega pentru sistemul nostru imunitar
Sistemul nostru imunitar
Sistemul imunitar uman este o rețea complexă care implică diferite organe, diferite tipuri de celule și un număr mare de molecule de semnalizare. Servește pentru combaterea agenților patogeni precum bacterii, viruși, paraziți și ciuperci, pentru a elimina substanțele străine ale corpului, dar și pentru degradarea propriilor celule defecte ale corpului.
Toți oamenii au un sistem imunitar înnăscut care îi protejează imediat de la naștere. În plus, răspunsul imun adaptiv care se dezvoltă odată cu creșterea, permite organismului să lupte împotriva agenților patogeni și mai eficient și mai bine direcționat.
O nutriție adecvată asigură de obicei un sistem imunitar puternic, dar mâncăm întotdeauna corespunzător…?
Nutriția joacă un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar, deoarece numai dacă organismul uman este alimentat în mod adecvat cu nutrienți, celulele imune sunt echipate pentru activități complexe de apărare. O dietă alcalină echilibrată, bazată pe plante, oferă organismului toate substanțele nutritive relevante. Este important să se evite deficiențele de nutrienți individuali, deoarece lipsa de vitamine, minerale și oligoelemente specifice afectează buna funcționare a unui răspuns imun care se reflectă de ex. într-o susceptibilitate crescută la infecție.
Basica® explică
Micro-nutrienții relevanți pentru imunitate includ vitaminele A, C și D, precum și oligoelementele zinc, fier și seleniu.
Zincul are multe funcții în organism. Acesta nu joacă doar un rol important în reglarea echilibrului acido-bazic, dar este, de asemenea, implicat în diferite căi de diviziune celulară și în metabolismul macro-nutrienților (proteine, carbohidrați și grăsimi). Ca parte a funcției imune, zincul este responsabil pentru formarea și activarea celulelor imune specifice pentru apărarea împotriva agenților patogeni și protejează corpul de virușii răcelii. Zincul și seleniul sunt un duo foarte puternic pentru sistemul imunitar, deoarece seleniul este, de asemenea, important pentru numeroase funcții cheie atât în apărarea imună înnăscută, cât și în cea dobândită și asigură astfel o funcționare normală a sistemului imunitar.
Mai puțin cunoscut este faptul că și magneziul este extrem de important pentru apărarea împotriva virușilor. Este necesar pentru funcția așa-numitelor celule ucigașe naturale și pentru celule imune specifice, care sunt responsabile în special de combaterea celulelor infectate cu viruși.
Consumul ridicat de fibre alimentare, din fructe, legume și cereale integrale, este, de asemenea, important pentru funcția imună. Fibrele alimentare au un efect pozitiv asupra micro-biomului intestinal prin creșterea varietății de bacterii intestinale „bune”, care la rândul lor sunt bune pentru sistemul imunitar.
Basica® explică
SĂ OFERIM O MÂNĂ DE AJUTOR SISTEMULUI NOSTRU IMUNITAR
Cum să susținem sistemul imunitar
O dietă dezechilibrată – care este destul de frecventă în Europa – nu acoperă în mod adecvat necesarul de nutrienți, astfel încât un deficit de ex. de vitamina D, C sau seleniu este frecvent, în special la persoanele în vârstă. Se știe că persoanele în vârstă sunt expuse riscului unui sistem imunitar slăbit, nu numai din cauza bolilor, ci și din cauza lipsei de nutrienți. Dieta multor grupe de vârstă se caracterizează printr-un consum ridicat de carne, cârnați și produse lactate și un consum redus de fructe și legume, astfel încât un echilibru al homeostaziei acido-bazice sau o dietă predominant alcalină cu acoperire suficientă a nutrienților imuni-relevanți nu este întotdeauna asigurată.
Suplimentarea este oportună dacă ai o dietă dezechilibrată. Odată ce conștientizezi propriile obiceiuri alimentare, poți verifica ce substanțe nutritive importante pentru sistemul imunitar ar putea lipsi, cum ar fi B12 într-o dietă vegană, vitamina D în timpul iernii sau un supliment alcalin dacă ai un aport scăzut de fructe si legume. Toate produsele Basica® contribuie cu zinc și seleniu la o funcție imunitară sănătoasă.