Reglarea acido-bazică:

Cum creează corpul echilibru

Nutriția zilnică poate regla echilibrul acido-bazic

Reglarea echilibrului acido-bazic este necesară pentru stabilizarea pH-ului sângelui. Sunt implicați mai mulți factori aici. Principalul factor care reglează echilibrul acido-bazic îl reprezintă nutrienții din dieta noastră și dacă aceștia sunt metabolizați ca acizi sau alcalini. Dar, de asemenea, atunci când respirăm sau suntem activi din punct de vedere fizic,simultan cu eliberarea de energie din celule se produce și acid, care afectează valoarea pH-ului sângelui. Pentru a evita în general excesul de aciditate, diferite procese de reglare apar automat în organism.

Opțiunile de reglare ale organismului

Reglarea acido-bazică prin sistemele tampon ale corpului

Corpul nostru este prevăzut cu un sistem tampon eficient și poate astfel regla echilibrul acido-bazic. Tampoanele sunt sisteme de protecție care previn dezechilibrele din valorile pH-ului din fluidele corporale și celule, în principal prin stabilizarea pH-ului sângelui. Componentele importante ale acestui sistem tampon pentru reglarea echilibrului acido-bazic sunt bicarbonatul alcalin dizolvat în sânge și hemoglobina, pigmentul roșu din sânge. Bicarbonatul se poate lega de acid și poate produce acid carbonic, care este metabolizat în apă și dioxid de carbon. Acesta din urmă este expirat prin plămâni. Zincul este un cofactor al enzimei anhidroză carbonică, care este parțial responsabilă pentru formarea bicarbonatului și, prin urmare, este importantă în reglarea echilibrului acido-bazic. Sistemele tampon și stabilizarea pH-ului din sânge înseamnă că excesul de acid nu provoacă nicio deteriorare inițial.

Rinichi și plămâni: excreție și expirație de acid

Cele mai importante organe care reglează echilibrul acido-bazic sunt rinichii și plămânii. Rinichii sunt singurul organ care poate excreta direct acid din corp. Plămânii asigură valori stabile ale pH-ului în sânge prin respirație. Prin urmare, organismul poate regla echilibrul acido-bazic prin expirația unei cantități mai mari de  dioxid de carbon.

Țesutul conjunctiv ca depozit de acid

Dacă sistemul tampon și capacitatea rinichilor de a excreta acid ajung la limită, organismul trebuie să scoată acidul „din circulație” pentru a menține condițiile metabolice optime. Prin depozitarea acidului în țesutul conjunctiv - ale cărui proprietăți fizice îl fac deosebit de potrivit pentru aceasta - corpul poate stabiliza echilibrul acido-bazic și astfel pH-ul sângelui. Dar capacitatea țesutului conjunctiv de a se lega de apă scade. Aprovizionarea cu oligoelemente de cupru poate contribui la menținerea țesutului conjunctiv normal.

Reglarea acidului prin alcali în oase

Pentru a regla echilibrul acido-bazic, corpul utilizează propriile sale depuneri alcaline, oasele. Pentru a contracara încărcătura acidă și pentru a restabiliza din nou pH-ul din sânge, mineralele alcaline sunt eliberate din oase. Dacă această afecțiune durează o perioadă lungă de timp, dezechilibrul fiziologic dintre formarea și resorbția osoasă are ca rezultat creșterea resorbției osoase. Aportul de minerale calciu și magneziu contribuie la sănătatea oaselor.

ÎN ECHILIBRU CU BASICA®

Cum poți reduce aciditatea și atinge noi niveluri de energie.

CONCEPTUL NUTRIȚIONAL

Reducerea acidității sprijină pierderea în greutate

UN REGIM ALIMENTAR ALCALIN

Schimbarea dietei te poate ajuta la echilibrul acido-bazic.

Produsele Basica®

Basica® Direct

Granule alcaline
Utilizare directă, fără apă, la birou sau în timpul călătoriilor

Basica® Compact

Comprimate alcaline
O modalitate convenabilă de a lua comprimatele în fiecare zi, acasă sau în timpul călătoriilor.